Lumenpudotus kerrostalon katolta – viisi vinkkiä turvalliseen lumenpudotukseen

Tiesitkö, että puoli metriä lunta 100 neliön katolla painaa jopa 5 000 kg? Lumenpudotus ei ole turha tehtävä, vaan tärkeä osa katon kunnossapitoa ja asuinrakennuksen turvallisuustoimia.

Lumenpudotus kerrostalon katolta saattaa tuottaa päänvaivaa, sillä katto on korkealla ja lumi tekee siitä liukkaan sekä vaikeakulkuisen.

Tyypillisistä katemateriaaleista peltikatto on yleensä liukkain. Varovaisuutta on kuitenkin noudatettava yhtä lailla myös tiili- ja huopakatoilla.

Miksi lumenpudotus on tärkeää?

Lumenpudotus kerrostalon katolta kuuluu taloyhtiön vastuulle. Taloyhtiön tehtävä on varmistaa, että taloyhtiön piha-alue on turvallinen — ja sitä se ei ole, mikäli katolla on paksu lumipeite. Kymmenien metrien korkeudesta valahtava, raskas lumipeite aiheuttaa helposti hengenvaarallisen tilanteen. 

Katolla notkuva lumi voi aiheuttaa vaaratilanteen, mutta myös vahingoittaa merkittävästi talon rakenteita. 

Painava lumi voi aiheuttaa lukuisia ongelmia esimerkiksi savuhormeille tai vesiränneille. Lämpötilan vaihdellessa katon pintaan muodostuu ns. paannejäätä, joka jäätyessään ja sulaessaan voi aiheuttaa jopa vuotoja.

Lumenpudotus kerrostalon katolta on siis varsin fiksu teko. Jos talvi on kovin luminen, voi lumenpudotuksen joutua tekemään useamman kerran. Jokainen tehty lumenpudotus on kuitenkin tarpeellinen. Ratkaisuksi säännölliseen lumenpudotustarpeeseen tarjoamme näppärän lumenpudotussopimuksen.

Asiantuntijan vinkit lumenpudotukseen

Suosittelemme jättämään lumenpudotuksen aina kokeneelle asiantuntijalle. Ammattitaitoinen lumenpudottaja tietää, kuinka lumenpudotus tehdään kattoa, irtaimistoa tai ohikulkijoita vahingoittamatta. Mikäli kuitenkin katolle rohkenet, hyödyt alla olevista asiantuntijan vinkeistä.

1. Tiedä, milloin lumenpudotus kannattaa tehdä

Ajoitus on tärkeää tässäkin. Kuiva ja kevyt pakkaslumi ei kuormita kovinkaan paljon kattoa, vaikka sitä olisi satanut katolle yli metrin verran. Mikäli katolle kertynyt lumi on märkää ja painavaa, aiheuttaa metrin kokoinen lumikerros jo merkittävän kuormituksen katolle.

Lumenpudotus on helpointa silloin, kun lumi ei vielä ole kasaantunut tiiviiksi. Paksu lumikerros on suositeltavaa poistaa ennen suojasäätä.

Tarkastele myös sitä, kuinka lumen paino on jakautunut katolle. Epätasaisina kinoksina kattoa peittävä lumi rasittaa kattoa enemmän kuin tasaisesti jakautunut lumipeite.

Suorita lumenpudotus, jos katolla on paljon lunta, lumipeite on jakautunut epätasaisesti tai räystäällä on jääpuikkoja tai lumiesteiden etupuolelle syntyneitä lumilippoja.

2. Varmista, että käytössäsi on oikeat varusteet

Käytä asianmukaisia turvavaljaita, sillä katolla on liukasta. Harjoittele valjaiden käyttöä maassa ennen korkeuksiin kipuamista. Valjaiden turvaköysi kiinnitetään savupiippuun tai muuhun tukevaan rakenteeseen (kattoturvatuotteet).

Valitse lumenpudotukseen sopivat työvälineet. Työvälineenä lumenpudotuksessa käytetään lumikolaa tai lumilapiota. Työvälineiden käytössä on noudatettava erityistä huolellisuutta, jotta katto ei vaurioidu.

3. Muista rajata lumenpudotusalue ennen aloittamista

Kaikkien turvallisuuden vuoksi lumenpudotusalue on järkevää rajata ennen työn aloittamista. Maantasalla tulisi olla yksi henkilö varmistamassa lumenpudotuksen aikana, ettei rajatulle alueelle pääse ohikulkijoita.

Mikäli lumenpudotusalue on kokonaan tai osittain jalkakäytävällä tai kevyen liikenteen väylällä, täytyy jalankulkijoille jättää vähintään 1,5 metriä tilaa kulkea alueen ohi.

4. Älä pudota kaikkea lunta, vaan jätä pieni lumikerros

Kokematon lumenpudottaja pudottaa usein kaiken lumen, jolloin vesikattoon syntyy helposti vaurioita käytetyistä työvälineistä. Lumenpudotuksen seurauksena kattoon voi tulla jopa reikä.

Suosittelemme siis ehdottomasti ottamaan varman päälle, jotta hintavilta vaurioilta voidaan välttyä. Jätä katolle noin 10 – 15 senttimetrin lumikerros.

5. Käytä kuumaa vesihöyryä jään poistamiseen

Omatoiminen jään poistaminen terävällä työkalulla hakkaamalla ei ole kannattavaa. Jään hakkaaminen irti katosta aiheuttaa todennäköisesti vaurioita. Suosittelemme poistamaan jään kuumaa vesihöyryä hyödyntäen.

Jää voi vaurioittaa katon saumoja, jolloin saumakohdat vuotavat. Jäätä ei tarvitse poistaa, jos siitä ei ole haittaa. Jäljelle jäänyt jää sulaa kevään tullen.

Itse tehdyssä lumenpudotuksessa on riski katteen vaurioitumiselle

Vaikka laadukkaasti tehty katto on vahva ja kestävä, aiheutuu huonosti tehdystä lumenpudotuksesta helposti haittaa katolle. Lumenpudotuksessa on aina riski katteen vaurioitumiselle, jos pudotusta ei tee ammattilainen.

Painavaa lumimassaa on hankala siirtää, jolloin voimankäyttö lisääntyy ja varovaisuus usein vähentyy. Tällöin huolimattomasti lumikolalla tai -lapiolla tehty työ saattaa aiheuttaa kattoon naarmuja tai suurempia vaurioita, jopa reikiä. Pienestäkin kolhusta voi koitua etenkin vanhalle katolle iso ongelma.

Lumenpudotus kerrostalon katolta vaatii laajempia esivalmisteluja

Kerrostalon lumenpudotus on iso urakka, joka vaatii onnistuakseen huolellisen suunnitelman sekä kokemusta kattotyöskentelystä.

Kerrostalon katto on korkeammalla kuin esimerkiksi rivitalon tai mökin katto. Kerrostalon kohdalla lunta pudotetaan hyvin korkealta, mikä tekee lumenpudotuksen esivalmisteluista entistäkin tärkeämpiä.

Kaikkia asukkaita on informoitava lumenpudotuksen ajankohdasta sekä turvallisuusohjeista. Mikäli parkkialue on osa lumenpudotusaluetta, saattaa autojen ja muiden kulkuvälineiden siirtäminen olla tarpeen.

Lumenpudotusalueen rajaaminen on hyvin tärkeää, kun kyseessä on kerrostalo. Kerrostalon lumenpudotuksessa lumi tippuu korkeammalta ja kovempaa, jolloin alueen oikeaoppisen rajauksen tärkeys korostuu.

Korkean kerrostalon katolle pääseminen vaatii usein myös henkilönostimia. Me tuomme mukanamme kaikki tarpeelliset työvälineet.

Pelti-Ässien lumenpudotuspalvelu

Tilaa lumenpudotukset turvallisesti Pelti-Ässien kattohuoltoammattilaisilta. Näin voit olla varma siitä, että lumenpudotus sujuu ongelmitta.

Meiltä saat lumenpudotuksen kerrostaloille ja muille kohteille kertaluonteisena palveluna tai jatkuvana palveluna. Jos lumenpudotustarve on säännöllistä, tutustu fiksuun lumenpudotussopimukseemme.






Edellinen
Edellinen

Työnantajan vastuullinen toiminta on oiva keino työntekijän sitouttamiseen

Seuraava
Seuraava

Grönholmin kyydissä – rallin maailmanmestarilla on aina monta rautaa tulessa