SANNA VENÄLÄINEN - HARD WORK PAYS OFF

Sanna Venäläinen | CrossFit

Sanna Venäläinen on opettaja ja ammattilaistason urheilija. Hänen tie CrossFitissä maailman huipulle on vaatinut vuosien ajan kovaa työtä, valintoja ja uskomista unelmiin. Sanna toimii opettajana Vantaalla, josta hän haluaa pitää kiinni vaikka helpompiakin vaihtoehtoja menestyksen myötä voisi olla tarjolla. Se on työ joka on arvokasta meidän kaikkien tulevaisuutemme kannalta. Sannan esille tuomat arvot, kova ja rehellinen matka huipulle sekä hänen työ opettajana meidän kaikkien tulevaisuuden eteen, teki meihin vaikutuksen ja siksi olemme häntä tukemassa.

Sanna Venäläinen lunasti paikkansa CrossFitin epävirallisiin MM-kisojen finaalin jo aiemmin tänä vuonna, jotka oli tarkoitus käydä Yhdysvalloissa Kaliforniassa, mutta koronapandemia muutti kisat online-kilpailuiksi. Mukana online-kilpaluissa on 30 miestä ja 30 naista, joiden perusteella viisi parasta molemmista sarjoista jatkavat finaalitapahtumaan joka pidetään lokakuussa Kaliforniassa.  Online-kisasuoritukset kaikki kisaajat ympäri maailman suorittavat omilla kotisaleillaan tänä viikonloppuna 18-19.9.

Haastattelimme Sanna Venäläistä ja kysyimme, kuinka tähän on tultu?

Sanna Venäläinen | CrossFit

Moi! Kerro vähän itsestäsi.
Nimeni on Sanna Venäläinen. Olen 29-vuotias, kotoisin Kouvolasta (noin 120 km Helsingistä) ja asun nyt Vantaalla. Olen liikunnanopettaja (opiskelin urheilu- ja terveystietoa) ja olen CrossFit-urheilija.

Mikä on CrossFit?
Vaikea kysymys! (nauraa) CrossFit on periaatteessa sekä kuntoilun filosofia että kilpailulaji. CF:ssä juokset, teet vetoja, nostat painoja ja paljon muuta. Aina testaat omaa kuntoa itseäsi ja, jos haluat, muita vastaan.

Mistä tämä urheilu tulee?
Se luotiin Yhdysvalloissa. Vantaan kuntosalimme kuuluu kainsainväliseen yhdistykseen. Filosofia ja säännöt ovat samat kuin Yhdysvalloissa ja muissa yhdistyksen CF-kuntosaleissa maailmassa.

Miten aloitit tämän urheilulajin kanssa?
Aloitin seitsemän vuotta sitten. Opiskelin liikunta-alalla ja ystäväni kertoi minulle "sinun täytyy tulla mukaani CrossFitiin, se on hienoa!" ja sanoin ei-ei-ei. Nuorena (9-18 vuotta vanha) harrastin yleisurheilua, hiihtoa ja paljon muuta, joten en halunnut siirtyä kilpaurheiluun. Mutta hän vaati jatkuvasti "Sanna, sinun täytyy tulla!" Joten sanoin okei, ei ole haittaa yrittää ... Kolmen viikon kuluttua ajattelin "hei, tämä on hauskaa!" (nauraa) Ja olen tehnyt sitä viimeiset seitsemän vuotta.

Kilpailet muita vastaan?
Joo. Olen ollut alusta asti mukana kahdessa tai kolmessa kilpailussa vuoden sisällä, Suomessa ja muualla. Vuonna 2017 olin Kyproksella, vuonna 2018 Saksassa kahdesti, vuonna 2019 Ranskassa ja Riigassa ja helmikuussa 2020 Norjassa.

Helmikuu Norjassa? Se oli varmaan KYLMÄÄ!
Joo, siellä oli kylmä. Juoksimme lumessa. Ja Kyproksella*** oli uskomattoman kuuma, mutta meidän piti uida.

Tiedetäänkö etukäteen mitä tapahtuma sisältää?
Ei, emme tiedä minkälainen siitä tulee. Ainoa mitä tiedämme, on minkä tyyppisiä varusteita tarvitsemme, mistä saa yleisen käsityksen itse kilpailusta.

Vaikuttaa siltä, että tykkäät kilpailla.
Kyllä. Ennen kilpailua jännittää hieman, mutta kun se alkaa, tunnen sen olevan paikka, jossa haluan olla.

Kuinka pärjäsit kansainvälisellä tasolla?
Norjassa oli kaikkien aikojen paras kilpailuni; sain kolmannen sijan ja CrossFit Games -paikan.

Mitä se tarkoittaa?
Se tarkoittaa, että sain oikeuden kilpailla CrossFit Games -tapahtumassa, joka pidetään kerran vuodessa Yhdysvalloissa. Yleensä paikka myönnetään voittajalle, mutta hänellä sekä toisen sijan urheilijalla oli jo paikka, joten se meni minulle.

Mahtavaa. Milloin tapahtuma pidetään?
18., 19. ja 20. syyskuuta. Pandemian vuoksi urheilijat kuitenkin osallistuvat omista maistaan. Näin tehtiin, jotta voitaisiin olla oikeudenmukaisia niitä ihmisiä kohtaan, joiden maan rajat on suljettu, kuten Australia. Minun täytyy tehdä se yksin, antaa parhaani, ladata pisteet jonnekin ja odottaa tuloksia. Oli unelmani lentää sinne, mutta ... tilanne on tällainen tällä hetkellä.

Olet myös liikunnanopettaja.
Joo, opetan yläasteen 12-15-vuotiaita lapsia Vantaan koulussa.

Kohtelevatko he sinua julkkiksena?
(nauraa) He eivät tiedä. Tai jotkut saattavat tietää, mutta he eivät välitä. Ja se on ok. Kun olen opettaja, teen opettajan juttuja ja kun olen CF-salilla ...

Kiipeät köysiä kuin Batman!
Joo, pidän Batmanista! (nauraa) Koulun opettajan ja CrossFit-urheilijan roolit ovat niin erilaisia.

Kerrotko koskaan lapsillesi "C'MON! Yritä kovemmin!"
En. (ajattelee) Joskus. (nauraa) Välitän heistä paljon. Jos näen jonkun olevan surullinen tai jotain, menen juttelemaan "Voi ei! Mikä on hätänä? Kerro minulle ..."

Mikä on kokemuksesi vammoista CF:ssä? Kuulin, että se on erittäin vaativaa.
Minulla ei itselläni ole ollut suuria vammoja, vain pieniä, ja olen siitä erittäin iloinen. Mutta kyllä, se voi tapahtua, koska CF:ssä sinun pitäisi antaa 100%. Tunnen ihmisiä, joille on tullut vammoja, ja jos tarvitset leikkausta, voi kestää jopa vuoden, ennen kuin voit palata kuntosalille uudelleen.

Vaikuttaako ikä tähän urheilulajiin?
Luulen, että se riippuu ihmisestä. Minulle CF on ollut helppo omaksua, koska olen harrastanut yleisurheilua, voimistelua ja monia muita urheilulajeja ennen aloittamista. Ehkä joillekin muille on vaikeampi aloittaa, ja voi kestää kauemmin päästä vauhtiin. 18-20-vuotiaat pärjäävät yleensä hyvin, jotkut vasta 30-vuotiaana, se riippuu. CF:ssä meillä on Masters-luokka, joka alkaa 35 vuoden iästä.

Minkälainen yhteisö teillä on?
Tämä paikka on loistava. Tämä on pieni kuntosali, jossa me kaikki tunnemme toisemme. Kun asuin Jyväskylässä ja harjoittelin, kuntosali oli paljon suurempi, mutta itse treenaan mieluummin pienemmissä saleissa.

Jakavatko ihmiset tietoja ja tekniikoita vapaasti?
Jotkut jakavat vapaasti. Minulla itselläni on valmentaja, joka kertoo mitä minun pitää tehdä, ja teen sen, minun ei tarvitse ajatella. Hän on valmentanut minua neljä vuotta ja hän on tosi hyvä. Tulen vaan kuntosalille, teen parhaani ja menen kotiin.

Onko kansainvälisellä tasolla aggressiota?
Ei. Kaikki keskittyvät omiin juttuihinsa, emme puhu paljon. Toivotamme onnea toisillemme, hymyilemme ja yritämme olla ystävällisiä.

Ja täällä Suomessa?
Hmmm. Kun kilpailet Suomessa ja olet siinä hyvä, ihmiset voivat joskus ottaa etäisyyttä. Useimmat sanovat "Sanna, olet niin hyvä!", mutta muutama voi tulla kateelliseksi, eikä se ole mukavaa. Minulla on kuitenkin erittäin hyviä ystäviä CrossFit-yhteisöstä.

Edustatko Suomea kansainvälisesti? Saatko tukea?
Paikallisesti edustan tätä CF-kuntosalia. Muissa maissa edustan kuntosalia ja Suomea. Tuki vaihtelee kilpailun mukaan. Kun aloitin, jouduin maksamaan kaikesta itse. Nyt saan tukea, jos menen ulkomaille, mutta se riippuu. Yleensä minun on aina maksettava jostakin, kuten lennoista ja hotelleista.

Mitä mieltä olet Pelti-Ässäistä ja Kate-Ässistä, joka tukevat sinua?
Ensin ajattelin "Mitä tämä tarkoittaa? Mitä tapahtuu?" ja sitten olin erittäin onnellinen, koska en saanut paljon tukea ennen CrossFit Games -paikkani saamista. Tämä on minulle uusi asia, joten olen todella kiitollinen.

Kerro suunnitelmistasi.
Nyt olen 29, joten luulen kilpailevani vielä pari vuotta ehkä. Ajattelen aina "vielä yksi vuosi ja siinä", mutta sitten jatkan! (nauraa) Luulen että jonain päivänä päätän että riittää. Olen kilpaillut niin paljon, yleisurheilussa, hiihdossa ja seitsemän vuotta CF:ssä ... Jonain päivänä lopetan, en vain tiedä milloin!

Mikä mielestäsi tekee hyvän CF-urheilijan?
Sinun täytyy treenata kovaa ja usein. Pitää nukkua tarpeeksi ja syödä tasapainoista ruokavaliota. Harjoittelun aikana et voi puhua muiden kanssa tai tarkistaa sosiaalista mediaa, sinun on keskityttävä siihen, mitä teet. Ja sinun on annettava parhaasi joka kerta.

Sanna Venäläinen | CrossFit

Voit seurata Sannan kisaamista tästä linkistä

Pelti-Ässät Oy | Kate-Ässät Oy |Tarinat

Tuotamme tarinoita, juttuja, haastatteluja ja lähikuvia ihmisistä, jotka tukevat arvojamme ovat esille tuomisen arvoisia. Tuemme eri alojen ihmisiä, jotka tekevät, urheilevat, harrastavat, tuottavat asioita tai tekevät työtään sydämestä. Tavoitteenamme on osaltamme olla tukemassa heitä matkalla kohti tavoitteita, unelmia ja parempaa huomista. Haluamme tuoda esille inspiroivia tarinoita ja persoonia koska ne antavat iloa ja voimaa kaikille ja ovat siksi merkityksellisiä.

END